воскресенье, 14 августа 2016 г.

Як житлові квартали можуть стати самодостатніми та забезпечувати себе продуктами харчування, енергоресурсами і робочими місцями



Sustainable Shiebrock-Zuid це проект-візія реконструкції повоєнних житлових територій Роттердаму, який розроблений мультидисциплінарним бюро Except (Нідерланди) і передбачає поетапний план трансформації кварталів в самодостатні, життєздатні (resilient) та стійкі (sustainable) території. Результатом поступового впровадження проекту є створення екосистеми, яка повністю забезпечує мешканців енергією, теплом, а також 70 % потреб мешканців у харчування. І все це безпосередньо на території житлових кварталів.
Окрім того, майбутні квартали мають стати автономними з власною системою переробки відходів, економічними і соціальними програмами, а також широкими можливостями працевлаштування. 
Існуючий вигляд житлових кварталів
План передбачає використання технологій так званого міського метаболізму замкнутого циклу (closed loop urban metabolism). Відмовившись від принципу будівництва "з нуля", основну увагу було зосереджено на наявній соціальній структурі та оптимізації вже існуючих будівель та споруд. Для цього в процес проектування було залучено 25 експертів зі sustainability (стійкого розвитку), містопланувальників, архітекторів, екологів і соціальних працівників.  
Створення ландшафтів, придатних для вирощування їстівних рослин, перетворює колишні порожні газони в продуктивні, екологічні, соціальні та енергетичні ресурси, поєднуючи жителів з їх природним оточенням. Місцеве агровиробництво стає своєрідною "біологічною машиною", що активізує такі важливі аспекти, як виробництво енергії, харчування, освіту, рекреацію, соціальні програми та місцеву економічну активність. 


Складові проекту передбачають запуск соціальних програм для цільових груп житлових кварталів: літніх людей, дітей, підлітків, іммігрантів. Також передбачені гнучкі програми створення умов для розвитку стартапів, якими можуть бути місцеві майстерні, офіси, кафе та невеликі магазини.
Передбачається, що територія може забезпечити себе всією необхідною електрикою, поєднуючи використання біогазових енергостанцій, сонячних панелей, а також перехоплення тепла з теплиць, розташованих на даху.
На план нанесено ділянки, які у майбутньому трансформуються у продуктивні зони та стануть джерелом вирощування продуктів, вироблення енергії, переробки відходів та робочих місць

В рамках проекту виконано детальний аналіз території. Зокрема, розроблено карту потоків природного матеріалу та енергії. Це потрібно для розуміння та поступового створення самодостатньої екосистеми, що здатна забезпечити потреби території і мешканців у енергоресурсах, їжі та роботі. 

Карта потоків природного матеріалу та енергії
  
Окрім того, засобами картографування систем (systems mapping), розроблено схему, що показує   рух та кількість природного матеріалу в спеціальних теплицях Polydomes, які являють собою штучні агро-екосистеми і будуть розміщені на території та на дахах будівель. Такий аналіз потрібен для розуміння спеціальної екологічної структури цих теплиць та уявлення, які кінцеві врожаї можуть бути зібрані.

Рух та кількість природного матеріалу в теплицях Polydomes
Ключовою особливістю плану реконструкції є застосування реновації на заміну поширеній практиці ліквідації існуючої забудови, таким чином знижуючи соціальний стрес та негативний вплив на природне середовище, які є властивими для процесу демонтажу будівель.




Як відомо, житлові квартали Києва (як і, власне, інших міст України) характеризуються неоптимальним та неефективним використанням їх простору, що являє собою збіднену деградовану трав'яну рослинність (або часто її відсутність) та насадження дерев, що виконують лише декілька функцій: вироблення кисню, захист від шуму та пилу. Поверхня ж землі характеризується відсутністю продуманих екосистем і використовується непродуктивно, виконуючи лише функцію транспортного та пішохідного зв'язку між кварталами та прилеглими вулицями. Загалом, природний потенціал ландшафтів житлових територій Києва (зокрема, для створення енергоресурсів та продуктів харчування) не враховується і, відповідно, не використовується взагалі. При цьому, мешканці кварталів змушені шукати роботу далеко за межами своїх місць проживання, що негативно відображається на соціально-економічній та екологічній ситуації.
Саме тому, наведені моделі трансформації територій житлових кварталів Роттердаму можуть бути застосовані для переосмислення та реконструкції житлового фонду Києва та інших міст України, перш за все – повоєнної забудови радянських часів. Це поступово активізує місцеві соціально-економічні процеси та дасть можливість перетворити непривабливі та непродуктивні території на самодостатні ландшафти, які забезпечать місцевих жителів необхідними продуктами, енергоносіями, робочими місцями, соціально-економічною незалежністю і стабільністю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий